Ελλάδα
Επικοινωνία | Global Site
OPEN HOUSE Thessaloniki 2023, 25/11 - 26/11

 

2o ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ_ OPEN HOUSE Thessaloniki 2023

Buildingfuturestogether | 25-26.11   

 

Το OpenHouseThessaloniki είναι ένα ετήσιο διήμερο φεστιβάλ που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την προώθηση της αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό.

Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε όλη την Θεσσαλονίκη ανοίγουν τις πόρτες τους, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να εξερευνήσουν, ιστορικά κτίρια και σύγχρονες δημιουργίες που συνθέτουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Το κοινό θα ξεναγηθεί δωρεάν στα κτίρια από τους 500 εθελοντές της δράσης, οι ξεναγήσεις των οποίων θα περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική σχεδίαση, την ιστορία, την κατασκευή και τη χρήση των κτιρίων που θα επισκεφτούν. Είτε κάποιος είναι επαγγελματίας αρχιτέκτονας, είτε απλά ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική, το OpenHouse είναι μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθεί και να εξερευνήσει την πόλη του. 

Το OPENHOUSE επιστρέφει για 11η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε 70 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το σαββατοκύριακο 25 &26 Νοεμβρίου.  Χορηγός των 500 εθελοντών της εκδήλωσης είναι για άλλη μια χρονιά το Ινστιτούτο ξένων γλωσσών GALILEOGALILEI. Το φετινό motto του ΟΗ είναι το Buildingfuturestogether και έχει ως σκοπό να αναδείξει την βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την σημασία της στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. H θεματική ενότητα sustainability με χορηγό την ALLIANZ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ θα περιλαμβάνει αξιοσημείωτα παραδείγματα κτιρίων επαναπροσδιορίζοντας το παραδοσιακό οικοδομείν!

Ακόμα, το OPENHOUSEThessaloniki 2023 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων: ξεναγήσεις, διαδρομές, διαγωνισμούς, διαδικτυακές ξεναγήσεις και πάρτι!

 

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΟΗΤ 2023:

MADEin Thessaloniki 18 & 19.11

Το MADEinThessaloniki είναι μια δράση που έχει ως στόχο να αναδείξει την δημιουργική κοινότητα της Θεσσαλονίκης! Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από δημιουργούς-παραγωγούς διαφόρων κλάδων και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 31 χώροι, εκ των οποίων η πλειοψηφία συμμετέχει για πρώτη φορά στην εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες για τους χώρους που συμμετέχουν και τα ωράρια θα βρείτε εδώ.

 

OPENWALK 18 & 19.11

Οι θεματικές διαδρομές έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων του ΟΗΤ και έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Η φετινή διαδρομή με θέμα «Δυτικά τείχη, στα μονοπάτια της ιστορίας» είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης καθώς παρουσιάζονται εμφανή απομεινάρια διαφορετικών ιστορικών περιόδων, πολιτισμών και θρησκειών.

Περισσότερες πληροφορίες για το σημείο εκκίνησης και το ωράριο θα βρείτε εδώ.

 

OPENSCHOOL 20 & 24.11

Το εκπαιδευτικό κομμάτι του ΟΗΤ, το OPENSCHOOL, αφορά ξεναγήσεις σε ορισμένα από τα κτίρια  και τους χώρους του MADEinThessaloniki που συμμετέχουν στο ΟΗΤ. Οι ξεναγήσεις γίνονται προγραμματισμένες και κατόπιν ραντεβού.

Περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε εδώ.

 

OPENBOX 18 & 26.11

Το OPENBOX είναι το ενημερωτικό περίπτερο του OPENHOUSEThessaloniki, θα βρίσκεται στο γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως και θα λειτουργεί από το Σάββατο 18.11 έως και την Κυριακή 26.11, ώρες 10.00-20.00.  Εκεί το κοινό μπορεί να ενημερώνετε σχετικά με τη δράση και το πρόγραμμα και να προμηθευτεί αναμνηστικά προϊόντα του OpenHouse.

 

OPENTOURS 25 & 26.11

71 κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους στο φετινό ΟΗΤ, δίνοντας στο κοινό την δυνατότητα να τα επισκεφτεί και να ξεναγηθεί από τους 500 εθελοντές της δράσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, σχολεία, κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία κ.α. –με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η συμμετοχή στο OPENTOURS γίνεται δωρεάν και χωρίς κράτηση εντός του ωραρίου λειτουργίας του κάθε κτιρίου που συμμετέχει. Δείτε τα κτίρια που συμμετέχουν εδώ.

 

OPENOFFICE 27.11

Honline δράση του ΟΗΤ, περιλαμβάνει μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις σε 2 αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη. Οι αρχιτέκτονες θα μας παρουσιάσουν τον χώρο εργασίας τους, τα έργα με τα οποία ασχολούνται και θα μας αναλύσουν τους σύγχρονους τρόπους σχεδιασμού και τις παραμέτρους που λαμβάνουν γύρω από την βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Τα βίντεο θα κάνουν πρεμιέρα στο κανάλι της διοργάνωσης στο YouTube. Τα γραφεία που συμμετέχουν είναι:

  • UBU PLAN
  • Normless

 Περισσότερες πληροφορίες και παλιότερες συνεντεύξεις θα βρείτε εδώ: https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-office/

 

Από το πρόγραμμα του ΟΗΤ 2023 δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί

OPENPHOTO 25.11- 3.12

O διαγωνισμός φωτογραφίας που διεξάγεται στο Instagram με χορηγό την ELVIAL,  δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης και του OPENHOUSEThessaloniki. Το θέμα του διαγωνισμού ακολουθεί το φετινό motto, “BuildingFuturesTogether”, θέλοντας να αναδείξει το θέμα της βιωσιμότητας. Το κοινό συμμετέχει δημοσιεύοντας φωτογραφίες (posts) από την εκδήλωση στο Instagram, από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #elvial_oht2023 και κάνοντας follow @openhousthessaloniki @elvial_sa@fujifilmhellas.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού το κοινό ψηφίζει ανάμεσα στις 10 φιναλίστ φωτογραφίες, για να αναδείξει τους νικητές. Οι τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν μέσα από αυτόν βραβεύονται με έπαθλα φωτογραφικές μηχανές προσφορά της FUJIFILM HELLAS.

Περισσότερες πληροφορίες:https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-photo/

 

OPENVOTE25.11- 3.12

Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού με χορηγό την ALLIANZ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗδίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ξενάγηση και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή  προσφορά της FUJIFILM HELLAS! Ταυτόχρονα, επιβραβεύουν τους εθελοντές του αντίστοιχου κτιρίου/διαδρομής, οι οποίοι θα λάβουν έπαινο επιβράβευσης και αναμνηστικά δώρα. Ο σύνδεσμος για την ψηφοφορία θα ανοίξει εδώ στις 25 Νοεμβρίου.

 

OPENyourmap 25.11- 3.12

Αυτός ο διαγωνισμός με χορηγό την ΚLEEMANN,  προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT 2023, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τον έντυπο του χάρτη και, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις τους στα κτίρια, να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο Instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το OPENHOUSEThessaloniki. Ο αγαπημένος μας χάρτης θα κερδίσει ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗT.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-your-map/

 

OPEN CALL FOR VISUAL STORIES 18.11-4.12

Φέτος, στο πλαίσιο του project συνεργασίας “Open House Europe”, στο οποίο συμμετέχουμε, εντάσσουμε στις παράλληλες δράσεις μας ένα κάλεσμα για “Visual Stories”, με στόχο το κοινό να εξερευνήσει τη βιωσιμότητα στην αρχιτεκτονική. Αυτή η ανοιχτή πρόσκληση αποτελεί μια ευκαιρία για τον κάθε επισκέπτη να εξερευνήσει και να μοιραστεί τη δική του ιστορία για την αρχιτεκτονική και τη βιωσιμότητα.

Οι επισκέπτες μέσα από την εμπειρία τους από το Open House Thessaloniki 2023, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν το φετινό σύνθημα “Building Futures Together” με οποιαδήποτε μορφή τέχνης τους ταιριάζει καλύτερα: μια σειρά φωτογραφιών, ένα μικρό φιλμ (έως 1 λεπτό), ένα σχέδιο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο για μια οπτική αφήγηση που θα σκεφτείτε…

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-call-for-visual-stories/

Η αυλαία του OHT όπως πάντα κλείνει με εορταστικό τρόπο με το time to close party. Καλεσμένοι όλοι οι συμμετέχοντες: εθελοντές, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες, χορηγοί, επισκέπτες  Το φετινό πάρτι λήξης θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο WE, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου μετά τις 22.00, στα decks θα βρίσκεται ο dj Chris Stam της 1NC, powered by Palooza Events.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2023 θα βρείτε εδώ:https://www.openhousethessaloniki.gr/events/

 

Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε εδώ:https://www.dropbox.com/sh/rlmhbhwa4g03t54/AACI3J3JUda1gAOjJlitIizwa?dl=0

 

Μην ξεχάσετε να κάνετε attend στα fbevent μας:

 

OPEN HOUSE Thessaloniki 2023, 25-26.11:

https://www.facebook.com/events/1383282419213361

MADE in Thessaloniki, 18-19/11: https://www.facebook.com/events/856636379528562

Time to close Party, 26/11: https://www.facebook.com/events/1692399387905468

 

Το OpenHouseThessaloniki είναι μέλος του προγράμματος συνεργασίας OpenHouseEurope το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον.

Το OpenHouseEurope συντονίζεται από την εταιρεία Architektūrosfondas με έδρα το Βίλνιους της Λιθουανίας, με εταίρους από τo Μπρνο της Τσεχίας, το Τάλλιν της Εσθονίας, το Έσσεν της Γερμανίας, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα της Ελλάδας, το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, το Μιλάνο της  Ιταλίας, την Λισσαβώνα της Πορτογαλίας, την Σλοβενία, το Μπιλμπάο της Ισπανίας και την Στοκχόλμη της Σουηδίας. Στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν 12 ΟΗ σε 12 πόλεις της Ευρώπης. Τα ΟΗ φεστιβάλ προγραμματίζουν ακόμα σαν OpenHouseEurope κοινές δράσεις και θέματα όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία διαδικαστικών εργαλείων για την σημασία του ρόλου της αρχιτεκτονικής και η προβολή θετικών παραδειγμάτων για το πώς η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ακόμα στο πλαίσιο της διάδρασης μεταξύ των πόλεων και της ανταλλαγής εμπειριών, στο πρόγραμμα προβλέπεται η ανταλλαγή εθελοντών και η διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων. Στο ΟΗΤ θα συμμετέχουν εθελοντές από τα τα αντίστοιχα ΟΗ του Βίλνιους, του Τάλλιν, της Σλοβενίας, της Στοκχόλμης και της Αθήνας. Το πρώτο συνέδριο (1stannualsummit) θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 στην Λισσαβώνα.

 

Πληροφορίες:

Ρενάτα Δούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας ΟΗΤ

Τ: 6937213824 | Μ:info@openhousethessaloniki.gr | www.openhousethessaloniki.gr

Facebook: Open House Thessaloniki

Twitter: @openhousethess

Instagram:οpenhousethessaloniki

 

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία OpenHouseGreece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων OpenHouse σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του OpenHouseWorldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης OpenHouse.

 

Ο ΘΕΣΜΟΣ OPENHOUSE

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση OpenHouse προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

 

Open House Thessaloniki is part of the Open House Europe cooperation project, co-funded by the European Union.

© FUJIFILM Ελλάδα